Saptama Nedir? Saptama Ne Demek? Saptama Cümleleri


Saptama nedir sorusu özellikle TYT sınavına girecek öğrenciler tarafından oldukça aranmaktadır. Saptama kavramı özellikle de paragrafta saptama ne demek veya saptama bildiren cümleler konusunda doğru kaynaklardan bilgi sahibi olunmalıdır. Detaylı bilgilere geçmeden önce saptamanın TDK üzerindeki gerçek anlamını incelememiz gerekiyor.

saptama nedir

Saptama Nedir ?

TDK’da saptama; herhangi bir şeyin niceliği, durumu ve niteliği hakkında kesin bilgi edinmektir. Ayrıca bir şeyi kesinleştirmek, belirgin hale getirmek ya da belirgin kılmak anlamına gelir.

Bu kelime TYT sınavlarında öğrencilerin karşısına sıkça çıkar. Bu yüzden saptama nedir ve TYT sınavında nasıl saptama soruları çıkabilir gibi sorular da merak konusudur.

Saptama kelimeleri aslında öğrencilerin kafasını karıştırmak için kurulur ve özellikle de paragraf sorularının içerisinde yerini almıştır. Ancak paragrafta saptama cümlelerini bulmak sanıldığı kadar zor değildir. Bu bilgilerin yanı sıra saptama ne işe yarar veya saptama bildiren cümleler nelerdir gibi soruların yanıtlarını da bilmeniz önemlidir.

Saptama Bildiren Cümleler

Saptamanın ne demek sorusunun cevabı olarak herhangi bir şeyin durumunu belirgin hale getirmek için kullanılan cümleler olduğunu aktarmıştık. Paragraf içinde gizlenen ve öğrencilere TYT sorusu olarak sorulan saptama bildiren cümleler için bazı analizleri yapmanız gerekiyor.

Mesela saptama cümlelerinde emin bir konuşma şekli vardır.
Ek olarak tespitlerden oluşması önemlidir.
Bir cümle kurulduğu zaman çok emin bir şekilde ifade edilmişse bu cümleye saptamalı cümle adı verilebilir.

Bir başka tanımda saptama cümleleri şu şekilde ifade edilmiştir; yapılan bir gözlem ya da araştırma sonucunun paylaşıldığı cümlelerdir. Burada saptamak tespit etmek, belirlemek veya belirgin kılmak anlamına gelir.

Saptama nedir, nasıl bulunur gibi birçok konu hakkında bilgi edindiniz. Ancak konuyu daha iyi pekiştirebilmek için, örnekler üzerinde de çalışmalısınız. Bu sebeple aşağıdaki örnekleri inceleyebilirsiniz.

Saptama bildiren cümleler konusunda şu örnekler sıralanabilir;

  • Günlük stresi azaltmak için spor yapmak gerçekten olumlu etki yapar.
  • Bu yazar, polisiye romanlar yazarken okuyuculara ciddi bir heyecan yaşatıyor.
  • Türkiye’de sosyal medya kullanımı son 5 senede ciddi anlamda artmıştır.
  • Bir gözlemci olarak şunu söylemek doğru olacaktır; sınavlara çalışmayı 1 hafta önce bırakmazsanız, sınavda kafanız karışacaktır.
  • Üniversiteye giden öğrencilere baktığımız zaman gerçekten de stresli oldukları görülüyor.

Paragrafta Saptama Nedir ?

Paragrafta saptama cümleleri araştırılırken bazı detaylara dikkat etmenizde yarar var. Uzun paragraf sorularının içerisine saklanan cümlelerin araştırmaya dayalı olması ve istatistiksel verilerle açıklanması yeterlidir. TYT sınavlarında çokça tartışılan bu cümlelerle ilgili tespitlerin geçtiği kısmı bulmanız gerekir. Adından da anlaşılacağı üzere saptama yani araştırılmış ve paylaşılmış bir cümle gördüyseniz bu cümle saptamalıdır. Bu tür soruları kaçırmamak için bol bol kitap okumalı ve kelime dağarcığınızı genişletmelisiniz.


Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir